maanantai 12. maaliskuuta 2012

Viikuna-pistaasisuklaa

Tässä suklaakehitelmä, jonka tein 5 ruokalajin illalliselle Petit Four -tyyppiseksi makeaksi kahvin kanssa. Tosi helppo tehdä ja tästä tuli yllättävän hyvää.

Viikuna-pistaasisuklaa
kourallinen suolattuja, kuorittuja pistaasipähkinöitä
3 kuivattua viikunaa
n. 50g taloussuklaata (3 riviä)
tomuksokeria

Paloittele suklaa ja viikunat tehosekoittimeen. Paahda pistaaseja uunipellillä noin 200-asteisessa uunissa hetki. Itse taisin paahtaa näitä noin 5 minuuttia. Tarkoitus on, että pistaasit lisätään tehosekoittimeen kuumina, jotta ne sulattavat suklaata samalla, kun seoksen pyöräyttää tasaiseksi massaksi. Pöyrittele suklaamassa kelmuun ja laita jääkaappiin tai pakastimeen kovettumaan (pakastimeen jos on kiire). Itse tein näistä vähän hassuja, salaminnäköisiä pötköjä. Lopuksi pyörittelin suklaat tomusokerissa ja leikkasin paloiksi.

tiistai 6. maaliskuuta 2012

Sabayon vaahterasiirapissa marinoiduilla marjoilla, marengilla ja keksinpaloilla

Sabayon on ollut minulle aika vieras jälkiruoka, johon nyt lähdin tutustumaan. Heti täytyy myöntää, että tässä oli jotain aloittelijan tuuria, koska onnistumisaste oli todella korkea ja en edes muista koska viimeksi olen tehnyt yhtä hyvän jälkiruoan (täytyy olla tuuria :)...

Tässä annoksessa on monta komponenttiä, jotka kasataan tarjoiluastioihin päällekkäin. Itse Sabayon on viinivaahtokastike ja lähdin rakentamaan tätä HS:n reseptin pohjalta.

Sabayon (4 hlö)
3 keltuaista
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl valkoviiniä
2 cl Cointreau-likööriä

Tämän lisäksi tarvitset annoksiin:
muutaman Digestive-keksin
pakastemarjoja (erilaisia)
vaahterasiirappia
pieniä marenkeja (marengit voi ostaa tai käyttää hyväkseen Sabayonista jäävät valkuaiset ja tehdä itse)

Marengit (tästä määrästä tulee marenkia muutama pellillinen, paljon enemmän kuin reseptiin tarvitaan)
3 valkuaista
1 dl sokeria

Aloitin annoksien valmistamisen marinoimalla pakastemarjat. Tähän käytin mansikoita, vadelmia, mustiaviinimarjoja ja mustikoita. Sulata marjat ja pyörittele vaahterasiirapissa. Jätä marjat jääkaappiin maustumaan. Toiseksi valmistin marengit. Erottele valkuaiset ja keltuaiset toisistaan kahteen kulhoon. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri pienissä erissä vaahdottamisen lopussa. Pursota leivinpaperin päälle pellille pieniä marenkiruusuja ja paista 120-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Paistoaika riippuu täysin siitä minkä kokoisia marenkeja teet, joten tarkkaile niitä, koska ne palaa helposti. Voit myös laskea vähän lämpötilaa ja paistaa hieman pidempään. Marenkeja tulee kolmesta valkuaisesta muutama pellillinen, mutta tähän reseptiin tarvitset vain kourallisen niitä. Jäähdytä marengit. Tämän jälkeen murustin Digestive-keksit annosmaljojen pohjalle.

Ja sitten on aika siirtyä itse Sabayonin tekemiseen. Vaahdota sokeri ja keltuaiset kulhossa. Laita kulho vesihauteeseen ja lisää valkoviini ja likööri pienissä erissä. Vatkaa seosta koko ajan. Kastike alkaa pikku hiljaa saostua, tosin itselläni kastike ei saostunut paljon, mutta luulen, että se pienikin riitti. Kastikkeen pitäisi olla ilmavaa ja kuohkeaa. Lisää annosmaljoihin marinoituja marjoja, sabayon-kastiketta ja marenkeja kerroksittain. Tarjoile heti.


Itse olin tehnyt Sabayonin hieman etukäteen, mutta se ei liene tarkoitus. Kastikkeesta alkavat eri ainesosat erottautua jos sen antaa olla. Hyvää tästä silti tuli(tosin jouduin vatkaamaan kastiketta hetken ennen tarjoilua, jotta se oli kuohkeaa), mutta tarkoitus lienee tarjoilla kastike heti. 

sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Alkuruokia illalliselta

Lauantaina illallistettiin viiden ruokalajin voimin. Tarjolla oli kaksi alkuruokaa, pääruoka ja kaksi jälkiruokaa. Illan menu kokonaisuudessaan oli seuraava:

Tonnikala-wasabitartar
Hunajassa marinoidut vuohenjuusto-parmankinkkukiekot salaattipedillä
Surf ´n´Turf wok-kasviksilla
Sabayon vaahterasiirapissa marinoiduilla marjoilla, marengilla ja keksinpaloilla
Viikuna-pistaasisuklaa

Tonnikala-wasabitartar
pieni pala tuoretta, raakaa tonnikalaa
1 salottisipuli
1 lime
1 tl wasabia
suolaa
mustapippuria

Pilko tonnikala ja salottisipuli pieniksi paloiksi. Salottisipuli saa olla todella pientä. Raasta päälle limenkuorta. Purista limestä mehu pieneen kulhoon. Lisää wasabi, suola ja mustapippuri. Sekoita kunnes wasabi on liuennut nesteeseen. Kaada seos tonnikalan ja sipulin päälle, sekoita ja laita kylmään maustumaan. Tonnikala alkaa kypsyä limemehussa ja sen myötä myös kalan väri alkaa muuttua. Annoin tartarin maustua ja kypsyä muutaman tunnin.

Hunajassa marinoidut vuohenjuusto-parmankinkkikiekot salaattipedillä
noin 1-1,5cm paksuinen vuohenjuustokiekko per ruokailija
1 parmankinkkusiivu per ruokailija
hunajaa
suolaa
mustapippuria
paria erilaista salaattia
pinjansiemeniä
oliiviöljyä
balsamicoa

Valuta hunajaa vuohenjuustokiekkojen päälle molemmin puolin. Ripottele pinnalle suolaa ja mustapippuria. Kääri kiekot parmankinkkuun ja valuta päälle vielä hieman hunajaa molemmin puolin. Laita salaatit kulhoon ja mausta suolalla, mustapippurilla, oliiviöljyllä ja balsamicolla. Annostele salaatit lautasille. Paahda pinjansiemeniä hetki kuivalla pannulla. Ripottele pinjansiemenet salaattien päälle. Paista vuohenjuustokiekkoja muutama minuutti molemmin puolin kunnes parmankinkun pinta on saanut hieman väriä. Nosta kiekot salaatin päälle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...